Eigenwaarde en Faalangst

WERK AAN JE EIGENWAARDE

Eigenwaarde is de waarde die jij hecht aan jezelf, je bent er dan ook zelf verantwoordelijk voor

Concreet:

Leven vanuit je essentie, de waarde die je hecht aan jezelf, geeft rechtstreeks invloed op hoe je in het leven staat. Gelukkig en succesvol zijn gaan hand in hand.

 • Overtuigingen
 • Vaardigheden
 • Identiteit
 • Patronen
 • Durven doen
 • Duurzaam succes
Je krijgt inzicht in:
 • Identiteit & missie
 • Vaardigheden
 • Overtuigingen
 • Denkpatronen
 • Stressoren & prikkels
 • Gevoelens & gedachten
 • Behoeften & gedrag
 • Proces & resultaat
Je gaat voor:
 • Bewustwording
 • Zelfwaarde
 • Sterk zelfbeeld
 • Verbinding
 • Grenzen stellen
 • Patronen doorbreken
 • Vrijheid
 • Geluk & succes

Gratis persoonlijk intake gesprek!

Eigenwaarde:

de basis van geluk en succes?

Wanneer je jouw onbewuste belemmerende patronen kan zien, kan je er ook wat aan doen. In dit proces neemt je eigenwaarde en zelfzekerheid toe en ontstaat er duurzaam geluk en succes.

Kom in actie:

Click hier voor een afspraak

Wij nemen nadien contact met je op

Via loopbaancheques van de VDAB?
Dat kan check hier’ de voorwaarden

Stap voor stap:

Persoonlijkheid

Identiteit – overtuiging

Jezelf beter leren kennen en begrijpen, is noodzakelijk om met jezelf aan de slag te gaan. Klinkt logisch toch? We denken dat we weten wie we zijn, maar vaak zijn het vastgeroeste overtuigingen die niet eens van ons zijn en niet aansluiten bij de realiteit.
Welke overtuigingen heb jij over jezelf en de wereld?.

In deze fase gaan we op een interactieve manier kijken wie je bent. Zowel met oefeningen als met hapbare theorie brengen we je zelfbeeld, overtuigingen, waarden en normen in kaart.
Om zelfwaarde te kunnen integreren en faalangst te counteren, gaan we naar de essentie: je missie en je identiteit helder stellen.

Vaardigheden

Vaardigheden – kwaliteiten

In deze belangrijke fase gaan we kijken naar jouw kwaliteiten en competenties.
Je hebt aangeleerde kwaliteiten en natuurlijke kwaliteiten. Welke zijn deze, waar gebruik je ze en hoeveel ruimte krijgen ze in je leven?

Deze stap is belangrijk om te gaan kijken naast wie je bent, wat je ook allemaal kan. Wat we vanzelfsprekend vinden, daar staan we niet bij stil. Het is net dat wat zo belangrijk is!
Eigenwaarde is ook wel te onderscheiden in twee woorden: eigen en waarde. Hoeveel waarde hecht jij aan je vaardigheden en kwaliteiten?

Overtuigingen

Patronen – herschrijven

Patronen zijn handelingen, overtuigingen op niveau van gedachten, gevoelens en gedrag. We gaan nader bekijken hoe je omgaat met prikkels of ook wel stressoren. Je stressreactiepatronen ‘fight, flight en freeze’ bepalen mee hoe je lichaam en hoofd omgaan met de prikkels en worden aangedreven door vastgeroeste overtuigingen.

Herkaderen, loslaten en afsluiten van hardnekkige belemmerende patronen krijgen in deze fase de nodige aandacht. Zo kan de eerste beweging starten door het herschrijven van een nieuwe eigen overtuiging die aansluit bij je persoonlijkheid en in verbinding staat met je kwaliteiten en competenties.

Durven doen

Proces – actie

Stap voor stap met kleine bewegingen gaan we in deze fase aandacht geven aan succesmomenten. Ontdekken en experimenteren van je mogelijkheden in deze stap is een proces van doen en leren.

Je leert zelf grenzen stellen en spreekt ook grenzen uit naar je omgeving. Je geeft jezelf dan ook de ruimte en de tijd om op een ongedwongen manier te experimenteren met je mogelijkheden. Wanneer je in actie bent geschoten, zal je zien dat er van alle mogelijkheden op je pad komen die resultaat vormen dat dichter aansluit bij je doel en je missie. Je ervaart evenwicht, kracht en creëert hierdoor eigenwaarde.

Duurzaamheid

Doel – succes

Door de vorige 4 stappen heb je heel wat kunnen leren, veranderen en doen. In de laatste fase gaat het over duurzaam bezig zijn met je missie en doelen. Afgestemd op jouw persoonlijkheid is het noodzakelijk ook bewust te zijn van je valkuilen en leercurve. In deze fase gaan we de nadruk leggen op verbinding, communicatie met jezelf en anderen.

Leven en werken vanuit je missie en identiteit is rekening houden met de 4 vorige stappen en deze bewust inzetten op een natuurlijke en haalbare manier. Om het succes van vrijheid en eigenwaarde te ervaren, is het belangrijk verbinding met jezelf en je omgeving te houden. Geluk is het resultaat van een proces en dat proces noemen we FLOW.

Geluk en succes is het resultaat van een proces en dat proces noemen we FLOW.

Het proces van resultaat!

Door deze actieve vorm van dingen te exploreren, wordt het resultaat gevormd vanuit een natuurlijk proces en doelen worden behaald en niet nagejaagd. Dit is het ontstaan van een natuurlijke flow en zorgt voor duurzaam geluk en succes.

Vol vertrouwen vooruit!

Om het succes van vrijheid en eigenwaarde te ervaren, is het belangrijk om verbinding met jezelf en je omgeving te houden.

Hoe gaan we te werk?

✔️ Je vult het contactformulier in.

✔️ Onze begeleider belt je voor wat meer uitleg op.

✔️ Heb je er een goed gevoel bij? Super! Dan leggen we een eerste afspraak voor een geheel vrijblijvend kennismakingsgesprek vast.

Meer over eigenwaarde en faalangst

Eigenwaarde wordt ook wel eens vergeleken met rouwen en/of zelfbeeld.
Dit zorgt voor veel verwarring en is niet met elkaar te vergelijken.
Het is goed mogelijk dat we in een bepaalde context wel wat zelfvertrouwen ervaren en in een andere context van ons leven dan weer helemaal niet. Kortom, ons gedrag, gevoel- en denkpatroon verandert afhankelijk van de omstandigheden waarin we zitten.
Het is mogelijk dat je vindt dat je heel veel waard bent, je een groot zelfbeeld hebt en barst van zelfvertrouwen. Alleen als je onbewuste eigenwaarde en overtuigingen niet overeenstemmen met jouw bewuste voorstelling van succes, dan is het niet duurzaam en zal je jezelf altijd hierin saboteren.
Zodra we angst voelen om fouten te maken, hebben we last van faalangst. Het is vaak zo dat mensen met faalangst kampen met een lage eigenwaarde.
Een van de valkuilen bij gevoel van lage eigenwaarde is extra je best doen om te presteren.
Kortom kunnen we het zo stellen dat je eigenwaarde ontleent aan prestatie.
Het patroon is dat mensen hierdoor angst ervaren om fouten te maken. Het geeft een grote belemmering in het vergroten van zelfvertrouwen aangezien er weinig ruimte wordt gegeven om te experimenteren. Door je mogelijke risico’s uit de weg gaan, staat het leerproces stil.
Om dit gevoel te doorbreken, is het belangrijk om prestatie en resultaat los te gaan koppelen. Kortom durven fouten maken, is de leerfase en zorgt voor ervaring, zelfvertrouwen en geeft eigenwaarde.

“Om te weten wat je wil, moet je weten wie je bent”

Nog meer vragen?

Hoe kan het nu dat ik op sommige gebieden me wel zelfzeker voel en heel wat eigenwaarde ervaar? Ja dat kan!
Het is goed mogelijk dat je bijvoorbeeld verlegen bent en sociaal niet altijd even sterk bent. Tegelijkertijd kan het goed zijn dat in een andere situatie, bijvoorbeeld werk, je heel ambitieus bent, vol zelfvertrouwen ervoor gaat en heel zelfzeker bent. Je wordt aanzien door je baas en collega’s als een kei in wat je doet. Je behaalt het vooropgestelde resultaat en blijft groeien.
Toch, buiten je werk voel je een groot verschil en blijf je jezelf afvragen waarom je moeilijk sociaal kan zijn, weinig weet wat zeggen en je liefst het gegeven vanop afstand aanschouwt.
In de praktijk zien we vaak dat dit een bron van frustratie en stress geeft. Je gaat het gevoel van niet sociaalvaardig zijn mogelijk gaan overcompenseren met nog meer eigenwaarde te ontlenen via je werk. Als er geen evenwicht meer is en de bewijsdrang de overhand neemt, is dit niet duurzaam en ook niet vol te houden.

Faalangst kan je zelf voeden door te hoge verwachtingen te stellen bij een bepaald doel. Je verwachting wordt zo groot dat het onhaalbaar is om hieraan te kunnen voldoen. Doordat het doel te groot is, zie je enkel de verwachting en niet meer de eerste stap. Uit angst voor teleurstelling start je niet. Het voelt beter om het niet te doen dan om het te doen en niet het resultaat te boeken dat je had verwacht. Dit zorgt echter voor de bevestiging en een nieuwe teleurstelling.
Het is een patroon dat je tegenhoudt om in je kracht te staan.

Uitstelgedrag is vaak een combinatie van eigenwaarde en faalangst. Je stelt jouw doel zo groot voor dat er geen beginnen aan is. Je gaat er vanuit dat je het toch niet kan of dat je niet goed genoeg bent. Dit patroon is een belemmerende overtuiging en wordt gevoed door je interne dialoog en is geen realiteit.
Denken, voelen nemen over en je kiest ervoor om het ‘uit te stellen’ maar eigenlijk beslis je dat je geen teleurstelling wil oplopen en kies je voor ‘veiligheid’.
Uitstelgedrag komt vaker voor en zit op niveau van identiteit, overtuiging en gedrag. Het is een vastgeroest patroon dat stap voor stap kan doorbroken worden met kleine bewegingen en/of succesmomentjes. Een eerste stap moet niet groot zijn: alleen wanneer je doet, leer je en kan de ervaring het belemmerende patroon doorbreken.

Geluk en succes, het behouden op een consistente basis is een uitdaging en rechtstreeks afhankelijk van iemand zijn eigenwaarde.
De ervaring leert ons dat wanneer de eigenwaarde groeit en stijgt bij mensen, het materieel succes ook mee gaat stijgen. Bijvoorbeeld: als mensen het gevoel hebben van vrijheid en geluk, staan ze in hun eigen kracht en zijn er minder twijfels om in actie te schieten. De ervaring wordt belangrijker dan het directe resultaat en hierdoor ontstaat groei en ontwikkeling. Door deze actieve vorm van dingen te exploreren, wordt het resultaat gevormd vanuit een natuurlijk proces en doelen worden behaald en niet nagejaagd. Dit is het ontstaan van een natuurlijke flow en zorgt voor duurzaam geluk en succes.

Wanneer eigenwaarde een belangrijke impact heeft op ons leven en laag staat, kan het gebeuren dat het moeilijk is om welvaart of succes te bereiken of te behouden.
Vaak spiegelen we onze eigenwaarden aan wat wij ervaren in ons leven als afwijzing of beloning. Negatieve feedback kan er dan ook voor zorgen dat iemand zich voor lange tijd minderwaardig voelt.
Het kan goed zijn dat je veel succes ervaart op financieel vlak maar op relationeel vlak geen succes kent. Het is aan weinigen gegeven om op alle gebieden in het leven succes te kennen. En net dat heeft precies te maken met onze eigenwaarde. Het is niet omdat je toont en vindt dat je veel waard bent dat je onbewuste overtuigingen, die zorgen voor je eigenwaarde, matchen met jouw bewuste voorstelling van geluk en succes. Wanneer deze niet verbonden zijn met elkaar, zal je er niet in slagen om vooruit te gaan.
Groeien vanuit bewustwording en op basis hiervan patronen doorbreken en herschrijven, zorgt voor vooruitgang. Dit is een proces dat start met kleine stappen en is onmogelijk te forceren.

✔️ Gratis telefonische kennismaking

✔️ Begeleiding €75/uur (voor particulier)

Je kan gebruik maken van de VDAB loopbaancheques. De voorwaarden: voor faalangst en uitstelgedrag dat niet kadert in jouw loopbaan is de subsidie niet toegestaan.
Hierop is een uitzondering mogelijk: wanneer de oorzaak van faalangst en uitstelgedrag voortkomt uit de werkomgeving, kan hier door middel van loopbaanbegeleiding wel aan gewerkt worden. Het loopbaantraject wordt dan ingezet in kader van jouw loopbaanvraag.

Wij aanvaarden loopbaancheques


in samenwerking met

Gratis persoonlijk intake gesprek!